lördag 26 februari 2011

Blandade nyheter

Börjar med lite tråkiga nyheter..
Dusty hade riktig otur i tisdags, han sprang på ojämnt isigt underlag och ramlade in i Connie ute i trädgården. Jag såg alltihop och smällen i Connie var inte speciellt kraftig, men tyvärr hamnade han så illa att han vrålskrek av smärta.
Jag sprang ut i bara strumporna för att kolla vad som hände och han var fullständigt panikslagen av smärta. Jag ryser fortfarande av alltihop, det är fruktansvärt att se dom ha så ont! Ett tydligt tecken på hans smärta är att han bet mig rätt ordentligt i händerna när jag skulle hjälpa honom.

Ganska snabbt insåg jag att någonting hade tagit väldigt illa på honom, men trodde först att höften kunde gått ur led eftersom han höll benet i en konstig vinkel.
Det blev ilfart till veterinären, och han fick som tur är direkt hjälp av veterinär. Jag skulle gladeligen oxå låta akutfall gå före om jag satt och väntade på att vaccinera el nåt annat enkelt, det blev väldigt påtagligt att dom som satt där led med Dusty och gärna väntade en stund extra på sin tur!

Han blev iaf omgående smärtlindrad, men sen var dom tvungna att vänta ett tag innan sövning eftersom han var i chock. Jag fick lämna honom där för att åka hem och vänta på besked om vad röntgen visade.
Efter ett par timmar ringde dom och berättade att han hade 2 frakturer i skenbenet, hu! :(
Fick hämta honom senare på eftermiddagen och då var han helgipsad från höften och ner över foten.

Collins matte Ewa erbjöd sig att komma ner från Vaggeryd för att hjälpa till praktiskt, och det var verkligen en ovärderlig hjälp! Första 2 dagarna var fruktansvärda, gipset var för tungt för honom att hantera och han skrek av smärta så fort han försökte röra sig. I torsdags fick vi åka till veterinären igen och då gipsade dom om honom med ett lite lättare gips. Informationen från veterinären var att vi var tvungna att ignorera honom totalt om han skrek (hur lätt är det!?), enda chansen att slippa operation och sätta in stift eller plattor var att han lärde sig hantera att få med sig det gipsade benet och ta sig fram på dom andra 3.
Att ens få honom att stå upp kändes som en omöjlighet, än mindre att han skulle kunna gå. Det blev övning för oss att inte låtsas höra hans skrikande och hjälpa honom upp på benen med en handduk under magen, och tro det el ej -dagen efter var det som att han inte gjort annat än hoppat på 3 ben! :) Jag hade varit och jobbat och när jag kom hem på morgonen möttes jag av en glad valp ute som verkade ganska obekymrad av att va ett ben kort!


Han går t.o.m i trappan ut och in (2 trappsteg) utan problem! Från att ha varit en väldigt ledsen valp så är han nu tillbaka och gör vanliga valpsaker, och han är sprudlande glad! Det är så härligt att se honom nu, och 4 veckor med gips kommer att gå fort!
Jag vet inte ens hur jag skulle kunna uttrycka mig för att tacka Ewa tillräckligt för hjälpen dom här dagarna, jag säger helt enkelt STORT TACK!

Dustys frakturer sitter bra (om man nu kan säga så), han kommer att bli helt återställd efter rehabilitering. Det är "rena" frakturer som varken sitter nära tillväxtzoner eller knäled. Gipset kommer att behöva bytas med 7-10 dagas mellanrum p.g.a att han växer, men den här tiden kommer att gå fort och han är snart på 4 ben igen! :) Han har jättefina höfter om man nu ska hitta nåt bra med hans röntgenbilder. ;)

Att Dusty mått bättre och kunnat ta sig fram själv innebar att vi kunde låta dom stora vovvarna få lite mer tid och träning.
Det har blivit både spår, uppletande och lydnad i ett par dagar till deras stora glädje! Härligt att se Collin i träningssituationer igen, han är riktigt trevlig i arbete! Med lite hjälp av matte Ewa såklart. :)
Här kommer lite träningsbilder på Collin:
Uppletande
 Uppletande
 Apportering
 Avlämnande av apport
 Lekbelöning
 Collins fina tjänstetecken
Jättekul att träffa er igen! Det hade såklart kunnat va trevligare omständigheter, men jag tror att Dusty hälsar oxå att han saknar sin egen sjuksköterska! ;)

Imorgon väntar vi trevligt besök av "Figaro" (Devil in disguise), ska bli jättekul att se honom igen! :)

1 kommentar:

  1. Usch usch, vilken otur!! Skönt att höra att han blir helt frisk igen! Han är väldigt lik Dina, som hälsar till honom!
    Mvh Tobbe/Dina

    SvaraRadera